Povestea milionarilor României post-decembriste este una uluitoare.
Galerie foto
Înainte de 1989, cel puțin teoretic, nu se putea spune că unii români erau mai bogați ca alții. Practic, existau persoane privilegiate, care aveau acces la resurse și la parteneri din alte țări. Tocmai de aceea, după schimbarea regimului, mulți dintre cei care dețineau informațiile, dar și pârghiile de conducere, s-au transformat în oameni de afaceri, mai mult sau mai puțin, respectabili.
30 de ani de tranziție de la regimul Ceaușescu la un regim care încă își caută direcția au adus în prim planul vieții publice îmbogățiții care au profitat de oportunitățiile aduse de schimbare. Speculanți, foști oameni ai sistemului care au căutat să-și fructifice pozițiile și informațiile, dar și antreprenori plini de inițiativă care au muncit din greu să-și adune și să-și consolideze averile. Milionarii României.
Despre bogați se spune că nu trebuie să-i întrebi cum au făcut primul milion. Așa este și cu primii îmbogățiți imediat după 1989. Unii au rezistat testului timpului, alții au fost doar niște milionari de carton sau marionete ale sistemului.
Ilie Alexandru a început ca mulți alții, făcând bișniță cu produse aduse din Grecia, Turcia sau Ungaria, a investit cash-ul făcut în afaceri cu televizoare, mezeluri sau hoteluri. Totul a culminat cu un sat de vacanță în care găseai copia celebrei ferme Dallas sau un turn Eiffel în miniatură. A fost arestat pentru înșelăciune și evaziune fiscală și a murit sărac în 2010 în urma unui accident vascular.
Ilie Alexandru: „Noi suntem o parte din oamenii de afaceri din România care am crescut aproape uriaș în acești ani de privatizare.”
Mulți dintre primii îmbogățiți au avut o relație directă sau privilegiată cu fosta Securitate de unde și-au tras și seva primelor milioane.
Ioan Niculae, un fost ofițer de Securitate care a lucrat în exportul de îngrășăminte chimice, a devenit magnatul care a dominat afacerile cu chimicale în România. Șase dintre cele mai mari combinate petrochimice au trecut prin mâinile lui. Nu mai funcționează la capacitate nici unul. Interagro, compania fanion a lui Niculae care deține peste 50.000 de hectare de teren, spații de depozitare și producție, dar și combinatele, a trecut printr-o insolvență, atunci când patronul a trecut prin pușcărie. Finanțator și al echipei Astra Gurgiu, acesta este în topul bogaților României.
Ioan Niculae: „Pasiunea a evoluat în ani, pe măsura posibilităților pe care le-am avut. De la barca foarte mică, aceea gonflabilă, pe care o luăm în portbagajul Daciei și mergeam pe malul lacului, nu știu dacă împușcam neapărat ceva, dar stăteam pe barcă, până la bărcile de lux, care sunt o pasiune costisitoare.”
Viorel Cataramă a lucrat pentru compania controlată de Securitate Tehnoforest prin care se exportă mobile din România. După ’90 a înființat Elvila care a preluat interfața comerțului cu mobilă. Cataramă a fost unul dintre primii milionari ai României. Implicat în politică la PNL și ulterior la tinerii liberali, a reușit să-și păstreze o parte din afaceri și după înființarea Fondului Mutual al Oamenilor de afaceri care controla SAFI, un fond mutual falimentar. Viorel Cataramă este acum doar umbra milionarului din primii ani de după schimbare.
Viorel Cataramă: „Nu puteam acredita ideea și trebuie să fim foarte atenți la acest lucru, pentru că în general, în România, clasa antreprenorilor este o clasă cu caracteristici negative, care în principiu au clădit afaceri și au generat profituri încălcând sau eludând legea, pentru că nu e adevărat.”
Dinu Patriciu se laudă tot timpul că a înființat prima firmă privată în 1990. Arhitect de meserie, acesta avea constant contracte externe înainte de 1989, în special în Emiratele Arabe Unite. Cu experiență în afaceri a intrat în imobiliare, presă, servicii financiare și, cea mai importantă afacere în petrol. A ajuns proprietarul Rompetrol de unde i s-a tras și un dosar.
Dinu Patriciu: „Doar am cumpărat de la stat. După care am încercat să nu mai fac niciodată afaceri cu statul.”
A preluat creanța statului român din Libia, a stat în spatele multor afaceri controversate, dar a fost și un politician influent în PNL. În 2014 a decedat în urma unui cancer hepatic.
Sorin Ovidiu Vântu este un controversat om de afaceri care și-a construit imperiul prin inginerii financiare cu Fondul Național de Investiții, Fondul Național de Acumulare, Banca Română de Scont sau Banca de Investiții și Dezvoltare. A fost și un important mogul media până la condamnările lui succesive. Acum este în pușcărie.
Afacerile cu statul, privatizările dubioase au trecut hălci importante din economie în mâinile noilor îmbogățiți.
Dan Voiculescu este unul dintre cei mai influenți afaceriști post-decembriști. Implicat în politică, fondatorul unui trust media, acesta a beneficiat în primii ani de relațiile și contractele derulate din fostul regim, atunci când lucra sub cupola Securității. Afacerile grupate în grupul Grivco au fost diverse: comerț, media, finanțe, servicii sau agricultură. A făcut mai puțin de 3 ani închisoare dintr-o condamnare de 10 ani pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, deși prejudiciul nu a fost niciodată recuperat.
Dan Voiculescu: „Voi tot nu ați înțeles că eu nu mai am afaceri? Eu din 2004 m-am retras din afaceri când am intrat în Parlament.”
George Becali, întreprinzător din banii familiei care s-a ocupat cu oieritul, a devenit rapid unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din jurul Capitalei. “Latifundiarul din Pipera” și-a valorificat o parte din bani în clubul Steaua devenit FCSB, dar a făcut și investiții în companii în care s-a dovedit total nepriceput: Uzina Mecanică Drăgășani, compania de construcții Arcom sau Avicola Iași au avut rezultate dezastruoase sub conducerea afaceristului. Becali a trecut doi ani prin pușcărie pentru o afacere cu un schimb de terenuri cu MAPN, dar și corupție în fotbal sau sechestrare de persoane și acum este urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Ovidiu Tender, care a făcut primii bani din jocuri de noroc, bingo sau aparate de poker, a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de active ale statului român la privatizări. Frații Cristescu, tot din Banat, au cumpărat activele a peste 30 de companii ale statului, pe unele le-au dezvoltat, pe altele le-au băgat în faliment.
Gabriel Comănescu a cumpărat platformele de foraj ale Petromului și acum are un imperiu economic în Grupul De Servicii Petroliere.
Gabriel Comănescu: „Am devenit unul din marii operatori din portul Constanța. Această caracatiță din Portul Constanța este mai puternică decât orice și reușește să strângă tentaculele atât de bine, încât nimeni nu poate să facă absolut nimic.”
Au existat și câțiva români care au venit cu un capital făcut în afara țării înainte de 1989. Fostul mare sportiv Ion Țiriac și-a investit banii agonisiți din tenis în sistemul bancar, asigurări, industria auto sau imobiliare. La cei 80 de ani ai lui este considerat unul dintre cei mai bogați români, iar patrimoniul lui este de invidiat.
Ion Țiriac: „În ce investești? În România? Da, domne, încă sunt posibilități de investiție în România. Încă e atractivă România.”
Iosif Constantin Drăgan a fost considerat ani de zile cel mai bogat român, s-a stabilit în Italia imediat după Al Doilea Război Mondial, unde a fondat compania de gaz petrolier lichefiat Butan Gas. La decesul lui în 2008, a lăsat moștenitorilor o avere de peste un miliard de euro.
Frank Timiș este considerat astăzi cel mai bogat român, fondatorul Proiectului Roșia Montană. Nașul lui Tender are afaceri în resurse minerale în Africa, dar și în hidrocarburi, diamante sau metale rare în Vestul Africii.
Sebastian Ghiță este reprezentantul unui nou val de oameni de afaceri, suspectat de legături cu serviciile secrete, noua Securitate. Acesta a beneficiat prin firmele sale de IT de sute de contracte cu statul român.
Sebastian Ghiță: „Trenul nu trece de două ori prin aceeași gară și dacă nu l-ai prins o dată în viață, atunci când e momentul, probabil nu îl vei mai prinde niciodată. Noi am reușit să agățăm trenul.”
Personaj influent în viața politică a ultimilor ani, fost partener al lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și al unor politicieni ca Victor Ponta sau Elena Udrea, acesta a fost fugar în Serbia și are un conflict deschis cu Direcția Națională Anticorupție.
După ’89, mulți oameni care au activat în politică au devenit extrem de bogați, fără a putea demonstra modul în care au reușit să acumuleze avuțiile: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazăre sau Marian Oprișan.
De-a lungul timpului, clasa politică coruptă a susținut din plin afacerile magnaților români și s-au creat relații toxice care au paralizat viața publică și societatea românească.
Există și oameni de afaceri foarte discreți care dețin averi impresionante atât în România, cât și în afara țării. În Monaco, un grup de oameni de afaceri au rezidență sau domiciliu, iar influența lor în economia românească este puternică: Radu Dimofte, Dragoș Dobrescu, Nicolae Dumitru zis Niro, Puiu Popoviciu sau Cristian Burci sunt doar câțiva dintre aceștia.
Există și oameni foarte bogați care și-au construit business-urile în zona de servicii sau producției și care au devenit campioni în zonele lor de dezvoltare. Radu Timiș sau Ioan Popa în industria alimentară, Iulian Dascălu în investiții imobiliare, Zoltan Teszari în telecomunicații, Daniel Dines sau Florin Talpeș în servicii IT și automatizare, frații Dragoș și Adrian Pavăl sau Iulian Stanciu în retail.
Dacă îmbogățiții anilor ’90 au fost din comerț, micul trafic de frontieră, foști securiști sau beneficiari ai sistemului comunist și privatizări controversate, ulterior au apărut afaceri curate în servicii și industrie, producție și turism și o creștere exponențială a economiei și veniturilor. Ușor-ușor, milionarii României au început să capitalizeze sănătos afacerile și să contribuie la creșterea economică pe care o visam cu toții.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV