Cote.ro - Comparator de cote Demența este o afecțiune comună, în special printre persoanele în vârstă. Experții ne spun că putem reduce riscul apariției acestei boli prin alegerile pe care le facem în fiecare zi în ceea ce privește alimentația, exercițiile fizice și somnul, conform unui articol din publicația The Telegraph.
Ce ar trebui să consumi pentru a evita riscul demenței
Deși rolul dietei este uneori neglijat în ceea ce privește demența, nutriționiștii spun că alimentația joacă un rol important în apariția hipertensiunii arteriale sau a diabetului de tip 2. Așadar, boala Alzheimer a fost denumită uneori “diabet de tip 3”.
Dr. Hussein Yassine, profesor asociat la Universitatea din California de Sud, care studiază efectele nutriției asupra riscului de demență, afirmă că cele mai bune dovezi pentru promovarea sănătății creierului la vârste înaintate sunt legate de dietele mediteraneene.
Aceste diete, bazate pe alimente bogate în fibre precum avocado, nuci și fasole, pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi toxici, care cauzează îmbătrânirea organismului.
Importanța somnului în reducerea riscului de demență
Odihna adecvată joacă un rol crucial în capacitatea organismului de a gestiona stresul, iar somnul are și el o legătură directă cu riscul de demență. Studiile au arătat că persoanele cu pattern-uri de somn neregulate, cum ar fi insomnia cronică sau munca în schimburi pe termen lung, prezintă un risc mai mare de demență.
Schimbarea regulată a pattern-urilor de somn influențează capacitatea creierului de a se curăța de toxine în timpul somnului profund, lucru care poate duce la acumularea de daune pe termen lung.
Exercițiile fizice scad riscul de demență
Cercetările au arătat că exercițiile fizice regulate, precum înotul, alergarea, ciclismul sau practicarea unui sport, pot contribui la încetinirea contracției creierului la vârste înaintate. Menținerea forței musculare este la fel de importantă ca și menținerea sănătății inimii.
Există anumiți factori de risc pentru demență pe care nu-i putem controla, cum ar fi schimbările biologice determinate de îmbătrânire și factorii genetici. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devenim mai vulnerabili la atrofia creierului și la pierderea de celule și conexiuni, ceea ce poate crește riscul de afectare cognitivă.
Genetica poate juca și ea un rol important, de exemplu, există o genă numită apolipoproteina care este asociată cu Alzheimer. Factorii genetici și biologici ne pot face mai predispuși la demență, însă adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea acestui risc.
Rezultate-Live.ro
Source link