Pokerul în Iași are o lungă istorie. În trecut, se juca poker cu cinci cărți sau, așa cum era cunoscut, “poker românesc“. Se povesteau legende despre partide cu mize mari între oameni de afaceri și avocați. Odată cu introducerea formatului “Texas Hold’em” în România, Iașul a devenit un loc de unde au pornit mulți jucători de top.
În perioada în care pokerul nu era reglementat, oamenii jucau acolo unde puteau: în camere de cămin, apartamente sau în locații temporare tolerate de autorități. S-au organizat partide “la spălătorie”, “la Fănică”, “la Paraschiv”, “la Popescu”, iar o comunitate de jucători s-a format. Odată cu apariția pokerului online, jucătorii din Iași au devenit mai buni, iar competițiile mai intense. Sorin Achiței, unul dintre promotorii pokerului online din Iași, a ghidat mulți jucători către lumea virtuală a pokerului. Tot din Iași a pornit și un podcast de poker – o emisiune audio cu interviuri și teorie care a devenit populară în comunitățile jucătorilor români de poker.
În Iași, au început cariera jucători celebri precum Dan Murariu, care a câștigat milioane de dolari live și online, sau celebra jucătoare Luciana Manolea, o apariție puternică în lumea pokerului. Tudor Purice, un alt jucător din Iași, a câștigat peste trei milioane de dolari în premii online și a devenit campion al seriei de turnee SCOOP de pe PokerStars în 2015. Ieșenii au avut în general performanțe remarcabile în poker, dar spațiul limitat ne împiedică să enumerăm toți marii performeri din acest domeniu.
În Iași, se discută și se dezbat cele mai avansate concepte de teorie a pokerului. Victor Ciubotaru, un jucător puternic de poker din Iași, conduce propria sa școală de poker, cu mare succes, unde aspiranții la profesionism sunt învățați de la zero până la nivelul de top, folosind o structură pedagogică ce rivalizează cu cea a unei universități private.
Trendul continuă să se dezvolte. Anul acesta, pokerul din Iași a obținut o performanță remarcabilă: patru victorii consecutive ale unor jucători din Iași în patru ediții ale PokerFest, cel mai important eveniment live din pokerul românesc. Competiția a fost extrem de acerbă, cu participanți din numeroase orașe din România și din străinătate.
Acum, pokerul este reglementat în România și nu se mai joacă în locuri ascunse. Locuitorii din Iași au acces la clubul de poker Arena, un local bine organizat ce oferă partide de poker live zilnice pentru oricine vrea să-și testeze intuiția, atenția și abilitățile matematice și psihologice într-o seară distractivă.
Pentru cei neinițiați, pokerul nu este doar un joc de noroc sau aventură. Este un joc pe care îl joacă matematicieni și economiști, studiat la universități prestigioase și care solicită abilități intelectuale importante. Formatul cel mai popular, Texas Hold’em No Limit, a devenit cunoscut la nivel global odată cu apariția pokerului online.
Accesul rapid la platformele de poker online a permis multor oameni să învețe teoria jocului, apărând astfel jucători tineri și studenți care au reușit să devină dominanți în lumea pokerului, chiar în fața jucătorilor mai vechi, obișnuiți cu jocul live și mai puțin familiarizați cu teoria.
Oamenii de știință și cercetătorii studiază pokerul cu instrumente sofisticate, deoarece este un joc cu informație incompletă, la fel ca multe fenomene naturale. Descifrarea pokerului poate fi de mare ajutor în controlul unor fenomene imprevizibile, de la vreme până la diverse afecțiuni medicale. Chiar și cele mai puternice supercomputere nu au reușit încă să rezolve complet jocul de poker, în timp ce alte jocuri precum șahul sau GO au fost învins de computere.
Source link