Pokerul este un joc care te ține tot timpul alert. E nevoie să faci calcule matematice, să îți gestionezi emoțiile și bugetul, dar un alt element diferențiator între jucătorii slabi și cei buni este răbdarea. În poker, răbdarea este un instrument psihologic puternic și poate face diferența între victorie și eșec.
Atunci când înțelegi și valorifici puterea psihologică a răbdării, îți vei îmbunătăți abilitățile și vei avea șanse mai mari de câștig pe termen lung. Răbdarea în poker reprezintă abilitatea de a te menține calm și disciplinat oricât de dificilă ar părea situația în care te afli sau oricât de buni ar fi adversarii tăi. Răbdarea implică dorința de a aștepta oportunități favorabile, de a-ți păstra controlul și de a lua decizii calculate, decât să joci strict pe baza impulsului de moment.
Nu trebuie să confunzi răbdarea cu un joc pasiv. Ea este o strategie activă, care îți permite să parcurgi jocul mai inteligent. Beneficiile sunt numeroase și le prezentăm în cele ce urmează:
- Iei decizii mai bune – Vei fi mai atent și deciziile tale vor avea o bază strategică. Asta deoarece vei aștepta oportunitățile favorabile și vei evita acțiunile impulsive. Vei avea o evaluare mai obiectivă a situației și vei analiza factori precum puterea mâinii, poziția și acțiunile adversarilor tăi.
- Variații și riscuri mai mici – Răbdarea te va ajuta să micșorezi variațiile care mai apar în poker și îți va micșora considerabil riscurile inutile. Nu te vei implica în situații marginale cu mâini slabe. Vei fi mai selectiv și vei aștepta mâini mai puternice, astfel că nu vei fi expus la scenarii cu risc ridicat. Acest lucru se traduce și prin protejarea fondurilor.
- Avantaj psihologic în fața adversarilor – Dacă ești răbdător, vei avea un avantaj psihologic în fața adversarilor. Le vei arăta că ești disciplinat, ai autocontrol și o putere mentală. Lor le va fi cu siguranță mai greu să te citească.
–
Disciplina e cheia spre succes în poker
Răbdarea îți permite să păstrezi o abordare disciplinată. Acțiunile impulsive și greșelile costisitoare vor fi eliminate în cazul în care ești răbdător. Pentru specialiști, răbdarea este o mentalitate strategică. Asta deoarece implică acceptarea importanței profitabilității pe termen lung, decât să aștepți satisfacția imediată. Te concentrezi doar pe exploatarea situațiilor profitabile, din care poți să ai câștig.
Și în momentul în care ești răbdător, îți va fi și mai ușor să faci un bluf. În cazul în care adversarii te văd ca pe un jucător disciplinat, care nu își asumă riscuri inutile, îți va fi mult mai ușor să îi surprinzi. Ei vor crede că ai o mână puternică și sunt șanse bune să cadă în plasa ta, mai ales când practici jocul la un operator de online poker și nu te au în față pentru a observa diverse ticuri în comportamentul tău ori emoțiile pe chip.
Tehnici pentru a cultiva răbdarea:
Practică meditația – Ajută la dezvoltarea atenției și a conștiinței de sine. Meditația are numeroase beneficii, iar partea bună este că ai nevoie de doar câteva minute în fiecare zi pentru a sta liniștit. Concentrează-te pe respirație și fii atent la gândurile tale fără a judeca. Prin meditație, vei fi mai conștient de starea ta mentală și emoțională.
Analizează-ți sesiunile anterioare – Gândește-te la ce ai făcut bine și la ce ai făcut rău. Focusul nu trebuie să fie neapărat pe modul în care ai jucat anumite mâini, ci pe comportamentul tău. Întreabă-te dacă ai avut stări de nerăbdare ori de frustrare, care au fost reacțiile tale și ce îți dorești să modifici în viitor.
–
Ține un jurnal de poker – A ține un jurnal te ajută și în viața de zi cu zi, dar și în poker. Notează-ți gândurile tale, emoțiile, deciziile pe care le-ai luat. Recitește-l din când în când și trage concluziile aferente.
Folosește tehnici de Mindfulness – Pokerul este un joc dinamic în care poți trece rapid de la o stare la alta. Pentru a găsi echilibrul dorit, poți încerca tehnici de mindfulness, în așa fel încât să te asiguri că mintea ta se concentrează doar la ce se întâmplă în prezent. Fii atent la mâna curentă și încearcă să acumulezi cât mai multe informații. Nu te gândi la ce ai greșit în trecut, deoarece nu mai poți schimba. Respiră adânc și repetat de fiecare dată când ești într-o situație dificilă.
Sursă foto: canva.com
Source link