Cote.ro - Comparator de cote Pe langa multiplele beneficii deja cunoscute ale exercitiilor fizice, cercetatorii au descoperit ca acestea pot ajuta inclusiv la reintinerirea organismului. Imbatranirea este un proces complex, studiat intens pentru a intelege cum poate fi influentat de anumite schimbari la nivelul cromozomilor, de stresul celular (cum ar fi deteriorarea celulelor din cauza factorilor de mediu sau interni) si de modificarile epigenetice (modificari ale activitatii genelor fara a schimba secventa ADN-ului). Multe dintre transformari sunt greu de inversat cu ajutorul tratamentelor actuale. Insa, descoperirile recente sugereaza ca exista o componenta moleculara specifica – un anumit tip de grasime – care se acumuleaza in organism pe masura ce imbatranim si care poate fi redusa prin activitate fizica regulata. In plus, se lucreaza si la medicamente care pot inlocui exercitiile fizice.
Intr-un studiu publicat in jurnalul Nature Aging, cercetatorii au identificat un anumit tip de molecula de grasime care joaca un rol major in procesul de imbatranire. Acest tip de grasime, numit bis(monoacilglicerofosfat) (BMP), a fost gasit la niveluri constant mai ridicate in muschiile persoanelor in varsta comparativ cu persoanele mai tinere. Interesant este faptul ca nivelurile acestei grasimi scad dupa perioade scurte de exercitii fizice. Efectul a fost, de asemenea, analizat in detaliu pe soareci.
“Cercetarile asupra imbatranirii nu cuprind informatii detaliate despre moleculele de grasime, asa ca este remarcabil ca acest studiu a realizat o analiza atat de cuprinzatoare a schimbarilor in diverse tesuturi, atat la soareci, cat si oameni,” a declarat dr. Alexandra Stolzing, profesor de inginerie biogerontologica la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, care nu a fost implicata in studiu, pentru Live Science.
BMP, tipul de grasime asociat cu imbatranirea si cu anumite boli
Oamenii de stiinta au identificat mecanismele prin care grasimile simple, cum ar fi colesterolul, contribuie la imbatranire si la dezvoltarea unor boli precum boala coronariana. “Cu toate acestea, exista putine informatii despre modul in care contribuie lipidele complexe,” a precizat dr. George Janssens, profesor asistent de boli metabolice genetice la Amsterdam UMC si prim autor al studiului.
Pentru a explora aceasta legatura, cercetatorii au analizat grasimile de la soareci tineri si batrani. Utilizand tehnologia lipidomica, ce permite cuantificarea mai multor tipuri de grasimi in acelasi timp, au investigat 10 tipuri diferite de tesuturi si au identificat peste 1,200 de tipuri unice de lipide.
“BMP-urile — tipurile de lipide pe care le-am identificat ca fiind asociate cu imbatranirea — au aparut anterior in literatura ca markeri ai bolii sau stresului. BMP-urile se acumuleaza in diverse boli, inclusiv boala cronica de rinichi, bolile legate de acumularea de colesterol si bolile vasculare si anumite tulburari metabolice genetice. Este posibil ca nivelurile de BMP sa devina un marker de referinta pentru imbatranirea sanatoasa, dar mai sunt necesare cercetari suplimentare in aceasta directie,” au declarat autorii studiului, Georges E. Janssens, Frederic M. Vaz si Riekelt H. Houkooper, pentru Medical News Today.
Ce au observat oamenii de stiinta a fost cresterea constanta a nivelului de BMP la soarecii in varsta, reflectata in majoritatea tesuturilor analizate. Cercetatorii au continuat prin analiza tesutului muscular biopsiat de la voluntari umani de diferite varste; cei mai tineri aveau intre 20 si 30 de ani, in timp ce participanti mai in varsta aveau intre 65 si 80 de ani. Din nou, au constatat acumularea de BMP in tesuturile in curs de imbatranire.
“Acumularea tisulara aproape generalizata a unui tip de grasime la soareci si aceeasi schimbare prezenta in muschiul uman… a fost uimitoare,” a declarat Janssens pentru Live Science. Rezultatele sugereaza ca lipidele BMP ar putea fi un factor determinant in procesul de imbatranire — cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili daca acestea sunt intr-adevar responsabile pentru imbatranire sau daca nivelul lor creste ca urmare a acestui proces.
Doar o ora pe zi de exercitii fizice elimina grasimile care ne imbatranesc
Datele sugereaza ca inclusiv sesiunile scurte de exercitii fizice zilnice pot reduce riscul de deces prematur. In plus, exercitiile fizice au fost asociate, in mod constant, cu o imbunatatire a longevitatii, unul dintre motivele posibile fiind modificarea modului in care organismul metabolizeaza lipidele.
Intr-o etapa ulterioara a studiului, cercetatorii au analizat continutul de lipide din muschii subiectilor inainte si dupa ce acestia au facut o ora de exercitii zilnic, timp de patru zile. Rezultatele au fost comparate cu cele obtinute de la persoanele care au ramas in mare parte inactive pe parcursul aceleiasi perioade.
Cercetatorii au inclus 12 femei in postmenopauza cu varste cuprinse intre 45 si 70 de ani. Aceste femei erau supraponderale si faceau mai putin de trei ore de exercitii fizice in fiecare saptamana. S-a desfasurat o interventie aleatorie, de tip cross-over, utilizand trei regimuri de activitate diferite: un regim de sedere, care presupunea statul asezat timp de paisprezece ore pe zi, un regim de exercitii fizice, care implica practicarea exercitiilor timp de o ora in fiecare zi si un regim de stat in picioare, care implica statul in picioare timp de trei ore pe zi si mersul pe jos timp de doua ore pe zi. Participantele au urmat fiecare regim timp de patru zile si li s-a efectuat o biopsie musculara in a cincea zi.
Oamenii de stiinta au fost surprinsi sa descopere ca nivelul de grasimi BMP a scazut semnificativ la cele care au facut sport, chiar si intr-un interval de timp atat de scurt, in comparatie cu cele care au fost sedentare. Concluzia ar fi ca aceasta grasime are un rol cheie in ceea ce priveste beneficiile exercitiilor fizice asupra longevitatii.
Adiv Johnson, director de cercetare si inovatie la o companie specializata in promovarea longevitatii, a subliniat ca perspectiva studiului este captivanta deoarece sugereaza ca aceasta grasime se acumuleaza odata cu inaintarea in varsta, atat in cazul soarecilor, cat si al oamenilor.
Insa descoperirile indica, de asemenea, ca exercitiile fizice — o interventie considerata puternica pentru mentinerea longevitatii — pot reduce nivelurile acestei grasimi asociate cu imbatranirea, a precizat el pentru Live Science.
Se lucreaza la dezvoltarea medicamentelor care pot inlocui exercitiile fizice
“Ideea ca am putea inversa imbatranirea a fost considerata mult timp de domeniul stiintifico-fantastic,” a spus autorul principal al studiului, Riekelt Houtkooper, profesor de boli metabolice genetice la Amsterdam UMC. “Dar aceste descoperiri ne permit sa intelegem mult mai multe despre procesul de imbatranire.”
Oamenii de stiinta pl…
—
Sursa foto: Dreamstime.com
Rezultate-Live.ro
Source link