Cote.ro - Comparator de cote
Articol de Bogdan Cioara (Arad) – Publicat joi, 18 aprilie 2024 23:14 / Actualizat joi, 18 aprilie 2024 23:14
„Bătrâna Doamnă” este la ceas aniversar. Iar aniversarea le-a fost dedicată în primul rând copiilor care au susținut formația roș-albă în număr mare la meciurile cu FC Botoșani și FC Hermannstadt din play-out-ul Superligii. Chiar dacă a trecut sub mai multe titulaturi de-a lungul vremii, de la ITA la Flamura Roșie, apoi la UTA, echipa-fanion din vestul României și-a serbat astăzi împlinirea a 79 de primăveri.
Clubul a fost fondat după Cel de-al Doilea Război Mondial de un baron austriac școlit la Londra, unde a deprins dragostea pentru Arsenal, dar stabilit cu familia de două generații în Arad, pe numele său Francisc von Neuman. Familia Neuman a avut o contribuție esențială în ceea ce a însemnat orașul de pe cursul inferior al râului Mureș, din punct de vedere industrial. Doi mari coloși, Întreprinderea de Textile Arad (ITA) care exporta țesături în toată Europa și fabrica de spirt și drojdie (Indagrara) însemnau, la acea vreme, aproape o treime din ceea ce însemna populația angrenată în industria burgului alintat de istoricul Nicolae Iorga ca fiind „mica Vienă”.
UTA, la ceas aniversar
Baronul le-a construit angajaților case, dispensar, creșă pentru copii. Se implica în bunul mers al fabricilor, se îngrijea ca muncitorii să nu aibă vreo lipsă.
La 18 aprilie 1945, pe o masă de ping-pong, conform mărturisirilor prof. Dionisie Piroș, s-a semnat actul de naștere al noului club. „Inițial, culorile alese au fost alb și verde. Au fost câteva obiecții. Verdele aducea aminte de gruparea legionară, interzisă pe vremea regimului comunist. Cineva a spus să fie culorile alb și roșu. Baronul a aprobat imediat și așa a rămas”, a mărturisit nonagenarul care, copil fiind, a fost martor la nașterea „Bătrânei Doamne”, cum a fost numită de cronicarul Ioan Chirilă.
Astăzi, UTA stă pe un loc liniștit loc 9 în primul eșalon. La ceas aniversar, atât clubul, cât și suporterii i-au sărbătorit trecutul glorios, presărat cu 6 titluri de campioană (1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970) și două Cupe ale României (1948, 1953).
La fan-shop-ul de la stadionul ce poartă numele baronului fondator au fost prezenți antrenorul Mircea Rednic și jucătorii Rareș Pop, Cătălin Vulturar și Claudiu Micovschi. Ei le-au oferit copiilor autografe și cadouri, într-o atmosferă de sărbătoare. Fotografiile stau mărturie.
Rezultate-Live.ro
Source link